Aktuality - archiv 26.6.2011

Svet opustila jedna z najväčších trénerských legiend

Neradostná správa o skone Tomislava Ivića zasiahla aj trenčiansky klub

Futbalový svet smúti. V piatok ho opustila jedna z najväčších trénerských legiend. Neradostná správa o skone Tomislava Ivića zasiahla aj trenčiansky klub. Charizmatický Chorvát totiž spojil kúsok svojej výnimočnej kariéry aj s klubom zo Sihote. Hoci v ňom nepôsobil na oficiálnej pozícii, skúsenosti nadobudnuté v Ajaxe Amsterdam, Anderlechte Brusel, Atletiku Madrid, FC Porto či Olymipique Marserille rozdával trénerom v úlohe ochotného poradcu.

Tschen La Ling v minulosti hral pod ochrannými krídlami výnimočného kouča. Medzi trénerom a hráčom sa vybudovalo pevné puto. Na spadnutie bol dokonca príchod rodáka zo Splitu na lavičku AS. Súhra viacerých okolností ale chystanému kroku zabránila. Populárny svetobežník pod Čákov hrad napriek tomu pricestoval. Trenčiansky klub sa zvíjal v zostupových kŕčoch. Tomislav Ivič horlivo diskutoval s členmi realizačného tímu i hráčmi. V beznádejnej situácii hľadal riešenia. Pred zápasom na Slovane pošepol trénerom možný recept na belasých. Favorit stretnutia na nečakanú taktiku dlho nevedel reagovať. Peter Čögley na poste defenzívneho záložníka odohral jeden zo svojich najlepších zápasov, výkonnostne kvitli aj ostatní. Obrovský favorit síce napokon tesne vyhral, ale Trenčania si vyslúžili uznanie. Neutíchajúci potlesk sa ušiel aj skúsenému trénerskému matadorovi. Po zápase vstúpil do šatne o hráčom oznámil, že jeho takmer mesačná misia na Sihoti sa chýli ku koncu. Hráči, sklamaní prehrou, vstali ako jeden muž a zvučným potleskom vzdali hold úspešnému mužovi.

Osud trenčianskeho klubu neostal geniálnemu taktikovi ľahostajný ani po zostupe do nižšej súťaže. Viackrát prišiel na niekoľko dní a rozdával bohaté skúsenosti. Keď nebol na štadióne alebo nediskutoval o dianí na zelenom trávniku, sedel na hotelovej izbe a so zápisníkom v ruke sledoval futbalové zápasy. Na druhý deň prišiel s popísaným diárom a delil sa o novozískané poznatky. Vždy, keď odchádzal z mesta na Váhu, bolo nám tak trošku smutno. Jeho nevyčerpateľný entuziazmus, žiarivý elán a nevysychajúca miazga energie boli pre nás inšpiratívne. Keď zatváral za sebou dvere, nikdy sa nezabudol poďakovať za všetko, čo sa v Trenčíne za krátky čas naučil. ON, Veľký Tomislav Ivić.

Správy o zhoršujúcom sa zdravotnom stave veľkého mága dorazili na Sihoť už pred niekoľkými týždňami. Veriac v bezodnú studnicu jeho vnútornej sily sme si ale ani na chvíľu nepripustili, že by sa malo stať to najhoršie. Nevyspytateľný osud ale preťal životnú púť skvelého človeka. Pre AS Trenčín je nesmiernou cťou, že zlomok svojich vedomostí odovzdal aj na Sihoti. Pod starobylými hradbami pôsobil iba veľmi krátko, ale o to intenzívnejšie.

Vážený pán Tomislav Ivič, česť Vašej pamiatke.

Autor: ms
Rozpis zápasov
NIKÉ LIGA, 24. kolo, 16.3.2024
AS Trenčín - MFK Skalica
15:00 Banská Bystrica
NIKÉ LIGA, 25. kolo, 30.3.2024
MFK Dukla Banská Bystrica - AS Trenčín
Facebook

Prečítajte si tiež

archív novinek
ASTV 29.3.2024

Gong | Musíme ďalej tvrdo pracovať a ťahať za jeden povraz

Naše mužstvo pod taktovkou trénera Iliju Stolicu čaká po reprezentačnej prestávke...

ASTV 28.3.2024

Zákrok mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších zákrokov mesiaca február

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Zákrok mesiaca. Pozrite...

ASTV 22.3.2024

ASTV | Zostrih zo zápasu ligy U19 proti 1. FC TATRAN Prešov

ASTV vám prináša zostrih zo zápasu I. ligy U19 proti 1. FC TATRAN Prešov.

ASTV 21.3.2024

Gól mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších gólov za mesiac február

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Gól mesiaca v ročníku...

Tipsport SK  macron
 Fitshape  vanStyn  Mesto Trenčín
 Mercedes Benz  Heineken  Smoker  slovlak  mattoni  monolit  aarsleff  msport  laugaricio  proreco  magnus  TSS Group  ramirent  keraming  Jaaa