Aktuality - archiv 20.12.2011

Na jar lepší, efektívnejší a úspešnejší

Adrián Guľa: „Dôležité bolo, že celý klub nezačal panikáriť“

AS Trenčín má za sebou prvý polrok po návrate do najvyššej súťaže. Najmä vďaka výkonom na domácom trávniku sme si u súperov vybudovali rešpekt. Ako videl uplynulých šesť mesiacov nám povedal tréner prvého mužstva Adrián Guľa.

Jeseň bola pre mužstvo poučná a ťažká. Ako hodnotíte toto obdobie?

Vedeli sme, do čoho ideme. Na druhej strane až samotná súťaž nám ukázala ako sme boli pripravení. Prvá polovica súťaže bola pre nás v mnohom inšpiratívna. Teraz sa potrebujeme veľmi rýchlo poučiť, aby sme na jar boli lepší, efektívnejší a úspešnejší.

Kde ste počas minulých mesiacov cítili najväčšiu istotu?

Už pred štartom súťaže som sa mohol oprieť o to, že mužstvo zostalo pokope. Spoliehal som sa na kvalitu hráčov a ich kolektívne poňatie hry.

Úvod ročníka nebol ľahký, ale tím nezišiel zo svoje cesty. Napriek niekoľkým tvrdým úderom dokázal viackrát naznačiť svoj potenciál...

Dôležité bolo, že celý klub nezačal panikáriť. Bodov bolo málo. To, že neprichádzali, bolo pre nás nepríjemné. Nedostávali sme sa však do stresových situácií. Snažili sme sa oprieť o to, čo nás zdobilo v druhej najvyššej súťaži. Bola to tá ťažšia cesta, no neznamená, že bola zlá. Nie je hanba, keď nováčik dostane direkt, ale keď zostane vyplakávať. My sme sa dokázali postaviť na nohy. Postupne sme sa snažili učiť, ako môžeme byť víťazní našim štýlom. Niekedy to trvalo dlhšie, no hráči ukázali svoj potenciál.

Čo je pre vás najväčšie pozitívum jesennej časti?

Dotiahli sme divákov, ktorí sa chodili pozerať nielen na súperov, ale aj na našich chlapcov. Skvelé bolo aj to, že fanúšikovia odchádzali spokojní hoci sme niekedy neboli trojbodoví. Za to si síce chlieb nekúpime, ale je to pre nás obrovská odmena. Aj to nás hnalo dopredu. Verím, že podporu im vrátime.

Kto bol v prvom polroku po návrate do Corgoň ligy lídrom mužstva?

V prvom rade treba povedať, že sme tím. Potvrdili sme to v závere súťaže, kedy sme aj bez dôležitých hráčov boli minimálne tak kvalitní, ako s nimi. Boli sme tímovejší. Touto cestou dokážeme nahradiť individuality. Ak fungovalo celé mužstvo, vyskočili aj jednotlivý chalani. Základnú os vytvorili Volešák, po zranení Ševelu potiahli obranu Godál s Kleščíkom, dôležitú úlohu zohral Báez, ukazovali sa Salinas so Štefánikom, Peltier a dobre im dýchal na chrbát Mazan. Solídne zápasy mali aj iní hráči.

Denník Šport je hlavné športové médiu na Slovensku. V zostave jesene ste vy ako tréner spoločne s Volešákom, Salinasom a Peltierom. Nikto nemá početnejšie zastúpenie. V tabuľke nám však patrí postavenie v dolnej polovici tabuľky. Čo hovoríte na tento nepomert?

Jedna vec je, čo píšu média. Druhá a dôležitejšia, ako to vnímame my. Média k futbalu patria, ale my nemáme postavenú prácu na tom, čo si kto myslí vonku. Nemôžeme čakať, či o hráčovi a trénerovi napíšu článok, a ten potom budem sebavedomý. Svoju robotu máme postavenú na iných princípoch. Pokiaľ hráči získajú rešpekt okolia a súpera, je to odmena. Pre nás bolo dobré, že sa tam objavili, avšak nie je to ťažiskovým bodom našej práce. Ak bude výkonnosť, budú sa tam dostávať aj ďalší hráči. Pre nás sú ale dôležití aj tí, ktorí sa tam nedostali. Ak to poviem tvrdo, tak práve po ich chrbtoch sa vyšplhali ich spoluhráči hore.

Na záver nám v skratke povedzte, čo vás čaká v zimnej príprave?

Filozofia je jasná. Chceme hráčov zlepšovať a tak to bude postavené. Chceme hrať futbal, aby sme mali kondíciu a nie behať, aby sme mohli hrať futbal. Väčšinu tréningu budeme riešiť hernou formou, no chceme priniesť aj nové impulzy. Dnes sme v stave, že budeme hrať aj dvojzápasy. Potrebujeme zlepšovať celý tím.

 

Autor: mg
Rozpis zápasov
NIKÉ LIGA, 24. kolo, 16.3.2024
AS Trenčín - MFK Skalica
15:00 Banská Bystrica
NIKÉ LIGA, 25. kolo, 30.3.2024
MFK Dukla Banská Bystrica - AS Trenčín
Facebook

Prečítajte si tiež

archív novinek
ASTV 29.3.2024

Gong | Musíme ďalej tvrdo pracovať a ťahať za jeden povraz

Naše mužstvo pod taktovkou trénera Iliju Stolicu čaká po reprezentačnej prestávke...

ASTV 28.3.2024

Zákrok mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších zákrokov mesiaca február

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Zákrok mesiaca. Pozrite...

ASTV 22.3.2024

ASTV | Zostrih zo zápasu ligy U19 proti 1. FC TATRAN Prešov

ASTV vám prináša zostrih zo zápasu I. ligy U19 proti 1. FC TATRAN Prešov.

ASTV 21.3.2024

Gól mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších gólov za mesiac február

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Gól mesiaca v ročníku...

Tipsport SK  macron
 Fitshape  vanStyn  Mesto Trenčín
 Mercedes Benz  Heineken  Smoker  slovlak  mattoni  monolit  aarsleff  msport  laugaricio  proreco  magnus  TSS Group  ramirent  keraming  Jaaa