Aktuality - archiv 22.7.2008

Galád: Som zodpovedný za to, kto z nových hráčov ostane a kto odíde

Tréner Ivan Galád odpovedá na otázky fanúšikov AS Trenčín - prvé kolo otázok priaznivcov AS so slušnou odozvou.

Prvé kolo fanúšikovských otázok na manažment, realizačný tím a hráčov AS dopadlo výborne. O názory trénera Ivana Galáda prejavili záujem viacerí návštevníci klubovej stránky, čo nás nesmierne teší. Ďakujeme všetkým zúčastneným priaznivcom za otázky, Forrestovi za ich sumarizáciu, nuž a samozrejme aj trénerovi za promptnú reakciu. Nasledujúci priestor teda patrí otázkam návštevníkov diskusného fóra astrencin.sk a odpovediam trénera Ivana Galáda.

Koho by ste po príprave zaradili do prvého a koho až do tretieho „šuplíka“? (janoas)

"Každý tréner má svoje šuplíky. Hráčov rozdeľuje podľa rôznych kritérií. Podľa kvality, vzťahových vecí, miery zainteresovanosti... Tieto šuplíky sa formujú aj u nás. Zatiaľ by som si ale rozdelenie hráčov rád nechal pre seba. Predpokladám, že otázkou mierite na moje slová z minulosti, keď som sa o Bubenkovi vyjadril ako o hráčovi zo spodného šuplíka. Je to pravda. Teraz som mu však chcel dať novú šancu. Má novú motiváciu. Verím, že svoju druhú príležitosť využije. Každý, nielen futbalista, by mal dostať v živote viacero šancí. V minulosti sme mali spory, tie sme si ale vyriešili. V Nitre nepracoval dostatočne tvrdo. V Trenčíne môže byť úplne iným hráčom."

Má tento káder naozaj takú silu, aby vyhral ligu? (janoas) Chcem sa opýtať trénera Galáda, na aké miesto si trúfa s tímom AS v novej sezóne 1.ligy. (Berlog)

"Do Trenčína som prišiel preto, aby som tu trénoval Corgoň ligu. Pre tento cieľ urobím maximum. Náš postup samozrejme nikomu nemôžem garantovať. Ale zdôrazňujem, že pre tento cieľ urobím všetko."

V prípade ak odíde Csaba Horváth a Miloš Volešák, budete ako tréner A-mužstva požadovať adekvátne náhrady, alebo sa budete skôr obracať na odchovancov a La Lingove talenty? (Berlog)

"Situácia sa napokon vyvinula tak, že Miloš Volešák z mužstva neodchádza. Naopak, Csaba Horváth prejavil veľký záujem o prestup. Z tohto dôvodu hľadáme na jeho pozíciu adekvátnu náhradu. Nie je dôležité odkiaľ hráči prichádzajú. Jednoznačným merítkom je kvalita. Ak sem majiteľ pošle zahraničných hráčov, ktorí nebudú spĺňať potrebné parametre, hrať jednoducho nebudú."

Pri zdvojení na každom poste to vychádza na 22 hráčov. Nebude chýbať zápasová prax ostatným jedenástim hráčom, ktorí budú celý čas možno "len" náhradníci? (boxo2)

"Áno, chcem pracovať s 22 hráčmi. Malo by ich tvoriť po osem obrancov a stredopoliarov, štyria útočníci a dvaja brankári. Hráči pôsobiaci momentálne v alternatívnej zostave majú špeciálny tréningový program. Každý týždeň odohrajú jeden prípravný zápas v rámci klubu. Prax im tak nechýba. Navyše raz do týždňa hráme aj modelovaný zápas áčka medzi sebou. Hrávame predpisovo ustrojení – v dresoch, chráničoch – čiže tieto stretnutia majú parametre súťažných duelov. Ak nás hráči z druhej lajny presvedčia o kvalitách, dvere do prvej skupiny majú otvorené."

Ako hodnotíte zahraničných hráčov počas prípravy (Báez, Chanti, Depetris). Koľkí z nich budú hrať v základnej zostave? (ikotn)

"Depetris má gólový potenciál. Určite má predpoklady hrať v základnej zostave. Musel schudnúť, čo sa podarilo dosiahnuť, teraz pracujeme na jeho pohybe. Učíme ho sklepávať lopty, sústreďujeme sa aj na jeho bežecké parametre. Chanti je momentálne v dobrej športovej forme. Má technické prednosti. Pokiaľ získa ešte požadovanú mentálnu silu, bude atakovať základnú zostavu. Báez zatiaľ na prvú jedenástku výkonnosť nemá, preto v nej nie je."

Zamestnávateľ sa ohovárať nemá, ale predsa. Skúste odpovedať na otázku: Ako hodnotíte z pozície nezainteresovaného odborníka dianie v AS Trenčín za posledný rok, po príchode nového investora (vystupovanie na verejnosti, prestupová politika, zloženie realizačného tímu)? (ikotn)

"Nehnevajte sa, uplynulé obdobie hodnotiť nebudem. Mňa zaujíma situácia v klube od 1. júna 2008, kedy som sa stal hlavným trénerom AS Trenčín."

Komu je zodpovedný tréner za výsledky ak nemá šancu presadiť kto tu ostane. Pripadá mi to ako keby tréner nemal žiadne kompetencie mimo trénovania. Takto sa však klub ani mužstvo nebuduje, tu ide o prežitie. Pripadá mi to ako v Trenčianskych Stankovciach, ale to je 4. liga. (erik)

"Neviem odkiaľ čerpáte informácie. O hráčoch, ktorí sa objavia na hracej ploche, rozhodujem iba ja. Rovnako som zodpovedný za to, kto tu z nových hráčov ostane a kto odíde. Čo sa týka mojich kompetencií, tie dosiaľ porušené neboli. Ak by mi niekto chcel zasahovať do mojich vecí, určite by som v Trenčíne nepokračoval. S mechanizmami, ktoré uvádzate, som sa doteraz nestretol. Majiteľ klubu mal iba jednu požiadavku. Priebežne sem posiela mladých hráčov. Mojou úlohou je ich diagnostikovať. Povedal som mu, že pokiaľ budú spĺňať parametre trenčianskej línie, odporučím ich ďalšie pôsobenie v klube. Pokiaľ ale ich výkonnosť nebude na požadovanej úrovni, budeme sa im venovať v rámci nášho vývojového programu. Ako som už v minulosti uviedol, pracujeme na dvoch programoch. Cieľom prvého je postup do Corgoň ligy, druhý je zameraný na vyhľadávanie a prácu s mladými talentmi."

Pán tréner, prosím o úprimnú odpoveď - keď ste začali stavať Horvátha na kraj obrany, bol to taktický zámer, alebo ste už vedeli, že sa ho chystajú predať a už ste ho len udržiavali v zápasovom rytme? Ďakujem. (kestl)

"Nie, zaradenie Csabu Horvátha na kraj obrany nemal nič spoločné s jeho prestupom. Keď som ho presunul na post pravého beka, o možnosti jeho prestupu som nevedel. Ako hráča ho sledujem už 10 rokov. Keď som prichádzal do Trenčína, stál som o príchody dvoch stopérov – Szóráda a Peciara – vedel som totiž, že Horváth je vynikajúci pravý obranca. Prípravné zápasy ako aj prvý majstrák túto prognózu jasne potvrdili. S odchodom Horvátha nesúhlasím, ale je to v podstate futbalový trend, ktorý zachytili aj ostatné kluby. Csaba veľmi túži po odchode do Holandska, čo absolútne chápem, aj keď s tým nesúhlasím. Musím ale rešpektovať rozhodnutie klubu i hráča. Jeho pozíciu budeme musieť čo najskôr nahradiť."

Ako ste naznačili, futbalový život prináša aj takéto situácie. Máte predstavu o tom, kto nahradí Csabovu pozíciu? (marco)

"Odišiel nie len hráč z pravej strany obrany, ale aj silná osobnosť. Odkedy som sa dozvedel o jeho odchode telefonujem každú voľnú chvíľu a snažím sa nájsť adekvátnu náhradu. Zastúpiť Csabu nebude určite jednoduché. V tejto chvíli by som nerád konkretizoval, či na jeho poste bude nastupovať hráč zo súčasného kádra AS, alebo či ešte zoženieme niekoho z vonku."

Koho považujete za najväčšieho konkurenta AS v boji o postup do CL? Ďakujem a prajem veľa dobrých výsledkov. (D.R. House)

"Ďakujem za prianie. Konkurentov v boji o postup môže byť veľa. Ambície majú predovšetkým Inter, ďalej Podbrezová. Mám informácie, že čelné priečky chcú atakovať Michalovce. Ako som ale už vyššie uviedol, mojím cieľom je, aby hráči Trenčína nosili na drese značku Corgoň liga. Nezaručujem, že sa nám to podarí, ale tvrdo na naplnení tohto cieľa pracujeme."

Autor: fans AS, IG
Rozpis zápasov
NIKÉ LIGA, 24. kolo, 16.3.2024
AS Trenčín - MFK Skalica
15:00 Banská Bystrica
NIKÉ LIGA, 25. kolo, 30.3.2024
MFK Dukla Banská Bystrica - AS Trenčín
Facebook

Prečítajte si tiež

archív novinek
ASTV 22.3.2024

ASTV | Zostrih zo zápasu ligy U19 proti 1. FC TATRAN Prešov

ASTV vám prináša zostrih zo zápasu I. ligy U19 proti 1. FC TATRAN Prešov.

ASTV 21.3.2024

Gól mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších gólov za mesiac február

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Gól mesiaca v ročníku...

Fotogalérie 19.3.2024

Fotogaléria | Zápas Niké ligy proti MFK Skalica

Fotogaléria Petra Kapustu zo zápasu 2. kola nadstavby Niké ligy proti MFK Skalica (1:3).

ASTV 17.3.2024

Bondarenko | V zápase nám chýbala energia, ktorá by nám pomohla vyhrať

Náš tím sa v 2. kole nadstavbovej časti skupiny o udržanie predstavil...

Tipsport SK  macron
 Fitshape  vanStyn  Mesto Trenčín
 Mercedes Benz  Heineken  Smoker  slovlak  mattoni  monolit  aarsleff  msport  laugaricio  proreco  magnus  TSS Group  ramirent  keraming  Jaaa