Tlačová správa 22.9.2014

Utorok dôležitejší ako ktorýkoľvek iný deň v histórii klubu

​Poslanci mestského zastupiteľstva v Trenčíne povedia v utorok „áno“ alebo „nie“ stavbe nového futbalového štadióna na Sihoti. Dátum 23. september 2014 sa tak môže zapísať veľkými písmenami do dnes už stodesaťročnej histórie futbalu pod Čákovým hradom. Celý klub a určite aj fanúšikovia a podporovatelia tohto športu upierajú k tomuto dňu zrak a veria, že dlho pripravovaná zmluva posväcujúca viac ako šesťmiliónovú investíciu do nového futbalového stánku, bude zástupcami obyvateľov nášho mesta akceptovaná. Výstavba štadióna je totiž rozhodujúca pre ďalšie smerovanie nášho klubu a futbalu v Trenčíne.

Viac informácií o najväčšom športovom projekte pre náš región za desiatky rokov ste sa mohli dozvedieť z minulotýždňovej tlačovej konferencie, na ktorú sme pozvali všetky dôležité médiá. „Považovali sme si za povinnosť informovať všetkých občanov mesta Trenčín, ale aj fanúšikov z blízkeho a vzdialenejšieho okolia o projekte, ktorý klub AS Trenčín ako hlavný investor pripravuje v spolupráci s vládou Slovenskej republiky, SFZ a mestom Trenčín,“ povedal generálny manažér klubu Róbert Rybníček, ktorý na tlačovej konferencii dodal: „Z našej strany ide o pragmaticko-racionálny projekt. Pre nás to je strategická vec, ktorá ide v čase ako sa vyvíja podpora výstavby štadiónov zo strany štátu. Veríme v zdravý rozum a nič iné. Veríme tomu, čo toto mesto, klub a futbal ako spoločenský fenomén na Slovensku potrebujú.“

Špeciálne poďakovanie za podporu pripraveného projektu patrí legende trenčianskeho a slovenského futbalu a bývalému reprezentačnému trénerovi Slovenska Jozefovi Jankechovi, ktorý sa zúčastnil spomenutej tlačovej konferencie. „Všetci viete v akom stave sú všetky slovenské futbalové štadióny. Je hanbou, keď nemôžeme doma odohrať svoje zápasy na vlastnom ihrisku a pred vlastným obecenstvom. Verím, že výstavba sa začne a ešte radšej by som bol, keby som sa dožil otváracieho zápasu na tomto štadióne,“ povedal Jozef Jankech.

Na tlačovej konferencii, ktorú nájdete v ASTV v kompletnom znení zazneli odpovede na mnohé otázky. My vám teraz prinášame to najdôležitejšie.

Aká je dnes finančná konštrukcia projektu?

Na základe rozhodnutia vlády Slovenskej republiky a odúhlasenia dotácie konferenciou SFZ bolo pridelené Trenčínu na výstavbu, resp. rekonštrukciu štadióna 2,4 milióna eur. Klub ako spoluinvestor sa podľa pripravenej zmluvy zaviazal k preinvestovaniu sumy vo výške 3,9 milióna eur. V prvej fáze tak bude k dispozícii 6,3 milióna eur vrátane štátneho príspevku.

Ako bude štadión vyzerať?

Pripravená je výstavba futbalového stánku vyhovujúceho kritériám UEFA pre zápasy základných skupín Európskej ligy, Ligy majstrov ako aj kvalifikačných zápasov národných mužstiev. Po skončení prvej fázy výstavby bude kapacita štadióna približne 8000 divákov, čo je stav pri zachovaní súčasnej starej tribúny. V prípade ukončenia druhej fázy výstavby a dobudovania aj druhej hlavnej tribúny na mieste dnešnej krytej bude konečná kapacita štadióna 10 500 divákov.

Prečo musí prísť k podporeniu výstavby už dnes?

Výstavba nového futbalového štadióna je dlhodobým projektom. Aktuálny časový harmonogram nadväzuje na prvotné rozhodnutie vlády SR a SFZ o udelení podpory a kroku mestského zastupiteľstva, ktoré rozhodlo o búraní súčasných nekrytých oválov. Následne bude nadväzovať proces získania územného rozhodnutia, stavebného povolenia, výstavbe nových sietí a ďalších dôležitých krokov vedúcich k schváleniu a začatiu výstavby tohto projektu. Predpokladaná dĺžka trvania je 7 mesiacov až jeden rok. Nezanedbateľným je aj fakt, že klub má podmienky investície v hodnote 3,9 milióna eur predbežne predjednané a tie sa môžu v prípade posunutia výstavby a neschválením tejto dohody meniť. Bude veľmi náročné garantovať tieto dohody v neskorších termínoch. Súčasné mestské zastupiteľstvo má dnes dostatok informácií o projekte výstavby nielen od investora, ale aj od podporovateľa výstavby, ktorým je štát, resp. SFZ. Ak by sa mestské zastupiteľstvo rozhodlo odložiť schvaľovanie zmluvy až po komunálnych voľbách, značne by to ohrozilo realizovateľnosť projektu, keďže by sa všetky termíny posúvali. Zmluva medzi klubom a mestom sa uzatvára na desať rokov, čo presahuje mandát nielen súčasného, ale aj nasledujúcich dvoch zastupiteľstiev. Sme presvedčení, že schválením zmluvy nezostane mestu Trenčín a jeho ďalším zastupiteľstvám tzv. „mačka vo vreci“. Poslanci sa svojím rozhodnutím môžu zapísať večným písmom do rozvoja futbalu v našom meste.

Mesto sa má zaviazať podporiť mládež AS sumou 200 000 eur ročne. Prečo?

Mesto Trenčín podporilo futbal počas posledných desiatich rokov sumou 1 080 000 eur, ktoré boli investované na správu a réžiu štadióna, teda vlastného majetku mesta. Klub len nedávno zhodnotil tento majetok (štadión) investíciou v hodnote necelých 300 000 eur. Ak by si klub nárokoval jej preplatenie, išlo by zo strany mesta o podporu v desaťročnom horizonte vo výške 1,4 milióna eur. Klub sa však v prípade podpory tohto projektu, týchto investícií vzdá. Bohužiaľ, výsledkom tohto vzťahu do dnešného dňa, je naďalej starý, chátrajúci štadión. V prípade novej zmluvy na desať rokov podporí mesto klub prenájmom tréningových hodín pre mládež na tomto štadióne a v blízkom okolí sumou 2 milióny eur. Výsledkom však bude nový športový stánok v hodnote viac ako šesť miliónov eur, z čoho súkromná investícia AS Trenčín v prvej fáze je takmer štyri milióny. Ďalej klub po ukončení prvej fázy a preinvestovaní 6 miliónov eur, bude mať možnosť odkúpiť od mesta tento projekt s pozemkami a na základe toho, by mesto získalo ďalších 300 000 eur. Navyše, mesto zostane stále majiteľom 10 percent akcií AS Trenčín. Taktiež bude mať garantovaných takmer 3000 tréningových hodín ako aj súťažné stretnutia pre mládež. Zmluva je po interpelácii poslancov dnes doplnená. Spomenuté tréningové hodiny tak budú prebiehať nielen na novom štadióne, ale na všetkých plochách využívaných klubom AS Trenčín. Dôležitým a doposiaľ nespomenutým faktom je, že klub preberá kompletnú réžiu prevádzky štadióna, na ktorú už nebude mesto prispievať, tak ako doteraz.

Je nový štadión nevyhnutnosťou?

Výstavba nového futbalového štadióna, ktorý bude naďalej využívaný aj všetkými mládežníckymi a ženskými tímami, je rozhodujúcim momentom pre ďalšiu existenciu klubu. Vo verejnosti dnes síce rezonuje odohranie zápasov Európskej ligy v Dubnici nad Váhom a Žiline, ale súboje v pohárovej Európe dnes nie sú tým najdôležitejším. Dnes sa musíme pozrieť na stav štadiónov v Senici, Zlatých Moravciach, Myjave, Žiline alebo Trnave. Projekt vlády SR a SFZ beží. Dostáva sa do najdôležitejšej fázy. Spomenuté mestá sú po tejto stránke ďaleko pred nami. V priebehu dvoch rokov bude súčasný futbalový stánok v Trenčíne nevyhovujúci nielen pre zápasy európskych súťaží, ale s najväčšou pravdepodobnosťou aj Fortuna ligy. Nehovoriac o stále živom projekte Česko-Slovenskej futbalovej ligy. Je najvyšší čas začať, ak už aj nie je, tak trochu neskoro.

Autor: Redakce
Rozpis zápasov
NIKÉ LIGA, 24. kolo, 16.3.2024
AS Trenčín - MFK Skalica
15:00 Banská Bystrica
NIKÉ LIGA, 25. kolo, 30.3.2024
MFK Dukla Banská Bystrica - AS Trenčín
Facebook

Prečítajte si tiež

archív novinek
ASTV 22.3.2024

ASTV | Zostrih zo zápasu ligy U19 proti 1. FC TATRAN Prešov

ASTV vám prináša zostrih zo zápasu I. ligy U19 proti 1. FC TATRAN Prešov.

ASTV 21.3.2024

Gól mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších gólov za mesiac február

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Gól mesiaca v ročníku...

Fotogalérie 19.3.2024

Fotogaléria | Zápas Niké ligy proti MFK Skalica

Fotogaléria Petra Kapustu zo zápasu 2. kola nadstavby Niké ligy proti MFK Skalica (1:3).

ASTV 17.3.2024

Bondarenko | V zápase nám chýbala energia, ktorá by nám pomohla vyhrať

Náš tím sa v 2. kole nadstavbovej časti skupiny o udržanie predstavil...

Tipsport SK  macron
 Fitshape  vanStyn  Mesto Trenčín
 Mercedes Benz  Heineken  Smoker  slovlak  mattoni  monolit  aarsleff  msport  laugaricio  proreco  magnus  TSS Group  ramirent  keraming  Jaaa