Aktuality - archiv 27.10.2008

Juraj Ančic po šiestich rokoch opäť v Trenčíne

Po dlhotrvajúcich zraneniach viera v návrat do veľkého futbalu.

Keď pred šiestimi rokmi opúšťal Trenčín, málokto čakal, že sa pod hrad Matúša Čáka opäť vráti. Útočne ladený krajný stredopoliar stál na prahu veľkej futbalovej cesty. Postupovať mal už iba vyššie. Vyprevádzaný reprezentačnými skúsenosťami v mládežníckych výberoch nabrala trajektória jeho kariéry strmý kurz. Po Slovane Liberec vystúpil až do Sparty Praha. Ktovie, ktorý klub by nasledoval ako ďalší v poradí, nebyť nekonečného maratónu zranení znamenajúcich chátranie nádejne sa rozbiehajúcej športovej púte.

O Juraja Ančica, boriaceho sa s neprestajnými zdravotnými patáliami, stratili v najslávnejšom českom klube záujem. Chýbajúcu pohodu nenašiel ani v Žiline. Zranenia sa kopili, pomoci nebolo. „Už štyri roky ma brzdia. Neustále sa to opakuje,“ uviedol smutným hlasom večný rekonvalescent. Tréningy sa pre neho stávali vzácnosťou, zápasy nedostižnou métou. Namiesto toho absolvoval početné lekárske vyšetrenia najrôznejšieho druhu. Z tohto dôvodu začal u funkcionárov štvornásobného slovenského šampióna pretekať pohár trpezlivosti. V Žiline sa stal z Ančica neperspektívny a nepotrebný hráč. Nad jeho športovým osudom sa začali kopiť čierne mračná. V najťažších chvíľach našiel útočisko vo svojom materskom klube. „Vieme o Jurajových zdravotných problémoch. Napriek tomu sme mu podali pomocnú ruku. Je naším odchovancom, v minulosti pre nás veľa urobil. Teraz chceme pomôcť mi jemu. Myslím si, že vďaka skúsenostiam a kontaktom Tschen La Linga máme reálnu šancu vrátiť ho späť,“ zdôvodnil generálny manažér AS Trenčín Róbert Rybníček rozhodnutie o angažovaní dvadsaťsedemročného futbalistu. Jeho hosťovanie v AS bude trvať do konca aktuálneho ročníka. V prípade záujmu Trenčína sa po uplynutí tohto obdobia môže hosťovanie zmeniť na „tvrdý“ prestup.

Kým sa pravý záložník zapojí do plného tréningového zaťaženia, čaká ho ešte veľa individuálnych jednotiek. Pri spomienke na minulosť sa však tvrdej úmornej driny nebojí. „Prekonal som problémy hádam so všetkým – so svalmi lýtkovými, stehennými, prednými, zadnými alebo slabinami. Lekári mi stále liečili iba dôsledky, a nie príčiny zranení,“ mávne bezradne rukou futbalista. Až krvné testy, absolvované pred pol rokom u odborníka v Piešťanoch, odhalili pravú príčinu problémov. „Výsledky sme konzultovali s expertmi spolupracujúcimi s Tschen La Lingom. Podobné výzvy doslova vyhľadáva. V minulosti pomohol Rafaelovi van der Vaartovi či Wesleyovi Sneijderovi, teraz si povedal, že so svojim tímom skúsi odstrániť ťažkosti Jurajovi. Majiteľ klubu absolvoval sériu stretnutí s rôznymi špecialistami. Na odporúčanie známeho športového fyzioterapeuta Dicka van Toorna dokonca neváhal investovať vysokú sumu do kúpy prístroja priamo odstraňujúceho zdroj Jurových ťažkostí,“ informoval Róbert Rybníček.

Juraj Ančic absolvoval v minulých dňoch liečebnú kúru v Rotterdame. V prístavnom meste denne navštevoval Van Toorna. Prístroj v spolupráci so špeciálnymi cvikmi začali postupne nad tvorcom Ančicových zranení víťaziť. „Podľa posledných správ je vysoká šanca, že pôvodca jeho dlhotrvajúcich problémov je odstránený,“ vlial nádej športovcovi generálny manažér klubu.

Povzbudený pozitívnou správou sa odchovanec trenčianskeho futbalu začal pomaly pripravovať na štart v drese AS. Osud ale zariadil, že pohár horkosti si musí najskôr dopiť až do úplného dna. „Po kratšej pauze som nastúpil na prípravný zápas a podvrtlo sa mi koleno. Vyzeralo to na operáciu. Po ďalšom vyšetrení v Holandsku som ale vsadil na konzervatívnu liečbu a špeciálne cviky. Po mesiaci uvidím, či sa uberám správnym smerom. Už teraz je však jasné, že jeseň musím vypustiť. Nechcem to uponáhľať,“ skonštatoval vyrovnaným hlasom futbalový smoliar.

Ančic má za sebou komplikované obdobie. Jeho psychika dostala poriadne zabrať. Rýchly pád zo Sparty cez Žilinu až do prvoligového slovenského klubu hodnotí triezvym pohľadom: „Už som nemal kam ustupovať. V Trenčíne mi ponúkli pomoc. Navyše som doma. Vždy som sa sem rád vracal. Keď som hral vonku, často som obetoval dovolenku a bol som celý čas v Trenčíne. Klub má svoju perspektívu. Je tu veľa mladých a zároveň talentovaných chalanov. Niektorí majú pred sebou veľkú kariéru. Ak si ju nepokazia sami. Ja môžem byť pre nich mementom. V prvom rade by si všetci mali vážiť zdravie a možnosti, ktoré tu majú.“ Napriek výzve mladším spoluhráčom nezabúda reprezentant s jedným štartom za A-tím ani na vlastnú športovú budúcnosť: „Vek ma už síce tlačí, ale stále mám vieru vo vrcholový futbal. Chcem ešte niečo dokázať. Štyri roky som si poriadne nekopol do lopty. Myslím si, že by som urobil chybu, keby som to neskúsil znova. Trenčínu som za ponúknutú šancu vďačný.“

Autor: mg, ms
Rozpis zápasov
NIKÉ LIGA, 24. kolo, 16.3.2024
AS Trenčín - MFK Skalica
15:00 Banská Bystrica
NIKÉ LIGA, 25. kolo, 30.3.2024
MFK Dukla Banská Bystrica - AS Trenčín
Facebook

Prečítajte si tiež

archív novinek
ASTV 28.3.2024

Zákrok mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších zákrokov mesiaca február

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Zákrok mesiaca. Pozrite...

ASTV 22.3.2024

ASTV | Zostrih zo zápasu ligy U19 proti 1. FC TATRAN Prešov

ASTV vám prináša zostrih zo zápasu I. ligy U19 proti 1. FC TATRAN Prešov.

ASTV 21.3.2024

Gól mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších gólov za mesiac február

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Gól mesiaca v ročníku...

Fotogalérie 19.3.2024

Fotogaléria | Zápas Niké ligy proti MFK Skalica

Fotogaléria Petra Kapustu zo zápasu 2. kola nadstavby Niké ligy proti MFK Skalica (1:3).

Tipsport SK  macron
 Fitshape  vanStyn  Mesto Trenčín
 Mercedes Benz  Heineken  Smoker  slovlak  mattoni  monolit  aarsleff  msport  laugaricio  proreco  magnus  TSS Group  ramirent  keraming  Jaaa