Aktuality - archiv 14.12.2008

Otvorenosť a korektnosť pri pomenovaní problémov nesmie byť chápaná ako vydieranie

Róbert Rybníček: „Verejnosť má právo vedieť, do čoho budú investované jej peniaze."

Minulý týždeň uverejnil futbalový klub AS Trenčín závažné vyhlásenie týkajúce sa kritickej situácie infraštruktúry Mestského futbalového štadióna na Sihoti. Informácie o zlom – miestami až havarijnom – stave starého športového stánku, ktorých dôsledkom by v budúcnosti mohlo byť znemožnenie futbalovému klubu pokračovať v športovej činnosti, rozvírili debaty na úrovni médií, športových priaznivcov, širokej verejnosti aj predstaviteľov mesta Trenčín. Priestor na vyjadrenie názoru sme ponúkli aj generálnemu manažérovi AS Trenčín Róbertovi Rybníčkovi.

Futbalový klub minulý týždeň informoval verejnosť o nevyhovujúcom technickom stave štadióna. Otvorenie tejto háklivej témy vyvolalo množstvo reakcií. Očakávali ste, že uverejnená správa sa stretne s takou odozvou?
„Priznám sa, očakával som, že naše vyhlásenie rozvíri masovú debatu. Problém totiž nie je iba trenčiansky, ale celoslovenský. Splniť požadované kritériá zákona a SFZ bude problémom pre väčšinu slovenských klubov. Stavy štadiónov sa z roka na rok zhoršujú, nároky na organizátorov športových podujatí naopak kvadraticky stúpajú. Z tohto dôvodu cítime potrebu informovať verejnosť o vzniknutej situácii, ako i o prípadných hrozbách, ktoré by mohli postihnúť kluby nespĺňajúce dané požiadavky. Reakcie verejnosti jasne demonštrujú jej záujem o futbal a o jeho budúcnosť, čo ma veľmi teší. Veľa ľudí nám telefonovalo priamo na sekretariát. Ozvali sa aj rodičia našich mládežníkov. Vyhlásenie ich síce znepokojilo, ale zároveň vyzdvihli férovosť a priamosť v informovaní o tejto nepríjemnej téme."

Primátor mesta naopak označil spôsob, akým ste informovali verejnosť, za vydieranie...
„Klub poskytol médiám aj širokej verejnosti fakty. Občania musia pochopiť vážnosť situácie, nakoľko pri rozdeľovaní rozpočtu sa nakladá aj s ich financiami. Mesto totiž neschvaľuje svoje peniaze, ale verejné zdroje všetkých Trenčanov. Považujeme preto za mimoriadne dôležité, aby v prípade schválenia dotácie z mestského rozpočtu na infraštruktúru Mestského štadióna, verejnosť vedela, do čoho budú investované jej peniaze. Preto sa domnievam, že náš spôsob otvorenia problému bol absolútne korektný. Samozrejme, aj my sa budeme v budúcnosti snažiť ešte viac vtiahnuť do problematiky bezpečnosti na štadiónoch a rozvoja futbalovej infraštruktúry zástupcov mesta, aby hlbšie pochopili vážnosť situácie. Mesto je predsa 10% akcionár klubu. O vzniknutej situácií som sa snažil už priebežne hovoriť s niektorými poslancami počas jesennej časti súťaže. Z objektívnych dôvodov sa mi ale nepodarilo stretnúť sa osobne so všetkými. Už v najbližšej budúcnosti chcem ale v týchto rozhovoroch pokračovať. Som presvedčený, že naši partneri na meste pochopia aktivitu klubu vyslovene ako snahu informovať občanov mesta o stave štadióna a z toho vyplývajúcich hrozieb. Rovnako oslovujeme aj zástupcov podnikateľskej sféry, aby sa aj oni pokúsili v rámci svojich možností pomôcť budovať budúcnosť futbalu v Trenčíne."

Prečo ste sa rozhodli pre zverejnenie vyhlásenie?
„Vyhlásenie bolo vyjadrením verejnej zodpovednosti za futbal v meste, voči jeho občanom a športovým priaznivcom. Našim hlavným poslaním je realizovať futbal v Trenčíne spôsobom, aby každý, kto príde na Mestský štadión na futbal, z neho odišiel zdravý a podľa možnosti s pocitom kvalitného športového zážitku. Prípadná rekonštrukcia, respektíve stavba nového štadióna, je nákladná. A to nielen finančne. Všade v Európe sa na tejto realizácií podieľa samospráva s podnikateľmi a futbalovým klubom. Iný model dnes neexistuje. Verejné vyhlásenie považujeme za nevyhnutné otvorenie diskusie. Bez ohľadu na to, či si mesto uvedomí závažnosť situácie alebo nie. Futbal je priťahujúcim fenoménom. Je preto dôležité, aby sa aj na Slovensku nevyhnutne začalo s budovaním kvalitnej futbalovej infraštruktúry. Inak sa zápasy stanú pre ľudí z pohľadu bezpečnosti rizikové. Posledné udalosti na našom, ale i na iných štadiónoch jasne ukázali, že nie je čas otáľať. Treba začať konať. Pokiaľ ľuďom nevieme zabezpečiť kultúrne priestory s kvalitným servisom a bezpečnosťou, musíme o tom verejne hovoriť. Nastal čas, aby si každý uvedomil vážnosť situácie a prispel k rozvoju tohto športu u nás. Žiadaná dotácia vo výške 20 až 30 miliónov je nevyhnutná pre to, aby sme položili základy bezpečnosti na našom štadióne a do budúcna začali hľadať urýchlené riešenia na výstavbu nového futbalového stánku. Trenčín bol vždy športovým mestom, v ktorom mal futbal svoje neochvejné postavenie. Dúfam, že poslanci zohľadnia pri hlasovaní o výške rozpočtu na rok 2009 vzniknutú závažnú situáciu a že navrhovanú dotáciu podporia. Tento impulz by pre naplnenie nášho spoločného cieľa mohol rozhýbať všetky kompetentné strany."

Rozpočet sa uzatvára v utorok 16. decembra. Podľa informácií z médií mestská rada odsúhlasila na elementárne rekonštrukčné práce na štadióne na budúci rok 7,3 mil. Sk. Ako hodnotíte túto sumu?
„Konkrétnu sumu budem hodnotiť až keď bude zastupiteľstvom odsúhlasený rozpočet a v ňom naša dotácia. Verím, že mesto na rekonštrukčné práce na štadióne napokon odsúhlasí podstatne vyššiu sumu. Aj keď na druhej strane chápem, že žiadateľov o dotácie je veľa a prostriedkov na rozdeľovanie málo. V rukách mestských poslancov je obrovská zodpovednosť rozdeliť verejné zdroje k spokojnosti väčšiny obyvateľov. Budem rád, ak schválením dotácie v potrebnej výške nielen určia výšku sumy, ale budú hlasovať aj za začiatok vytvárania spoločnej pozitívnej energie v prospech futbalu. Mladé športové talenty, športoví fanúšikovia ako aj všetci Trenčania si to zaslúžia."

Autor: astn
Rozpis zápasov
NIKÉ LIGA, 24. kolo, 16.3.2024
AS Trenčín - MFK Skalica
15:00 Banská Bystrica
NIKÉ LIGA, 25. kolo, 30.3.2024
MFK Dukla Banská Bystrica - AS Trenčín
Facebook

Prečítajte si tiež

archív novinek
ASTV 28.3.2024

Zákrok mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších zákrokov mesiaca február

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Zákrok mesiaca. Pozrite...

ASTV 22.3.2024

ASTV | Zostrih zo zápasu ligy U19 proti 1. FC TATRAN Prešov

ASTV vám prináša zostrih zo zápasu I. ligy U19 proti 1. FC TATRAN Prešov.

ASTV 21.3.2024

Gól mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších gólov za mesiac február

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Gól mesiaca v ročníku...

Fotogalérie 19.3.2024

Fotogaléria | Zápas Niké ligy proti MFK Skalica

Fotogaléria Petra Kapustu zo zápasu 2. kola nadstavby Niké ligy proti MFK Skalica (1:3).

Tipsport SK  macron
 Fitshape  vanStyn  Mesto Trenčín
 Mercedes Benz  Heineken  Smoker  slovlak  mattoni  monolit  aarsleff  msport  laugaricio  proreco  magnus  TSS Group  ramirent  keraming  Jaaa