Aktuality - archiv 8.12.2009

Adrián Guľa hodnotí jesennú časť

Guľa: "Mužstvo sa naučilo neprehrávať, teraz sa musí naučiť vyhrávať."

Futbalisti AS Trenčín absolvujú v týchto dňoch poslednú porciu tréningových jednotiek. Od polovice decembra prichádza čas dovoleniek a potom – od 4. januára – sa začína príprava na jarnú časť ligy. Kým sa budeme venovať jej programu, prinášame stručné hodnotenie uplynulého obdobia očami aktuálneho trénera AS Adriána Guľu.

O posledných troch kolách...

Po tom ako som sa dostal na post prvého trénera som si ako hlavný cieľ vytýčil udržať minimálne tú výkonnosť, ktorú malo mužstvo pred tým. Snažili sme sa udržať tím v určitom napätí. Už prvý krok nám vyšiel. V Rimavskej Sobote sme vyhrali 2:1, hoci po polčase sme prehrávali. Pre chalanov to bol veľmi dôležitý impulz. Pochopili, že vyhrávať nezabudli. Domáci duel s Prievidzou bol úplne o inom. Body z vonku sme museli potvrdiť. Obával som sa, či hráči dokážu zopakovať dobrý výkon. Súper bol v úvodnej časti zápasu veľmi aktívny. Postupne sme sa ale dostávali do zápasu. Opäť sme prehrávali 0:1. Na hráčoch oceňujem, že to nezabalili a že zápas otočili vo svoj prospech. Pravdou ale je, že svetlé okamihy sme mali iba v určitých chvíľach. Nazval by som to tak, že sme momentovým mužstvom. Niektoré vynikajúce okamihy sme vzápätí negovali nepochopiteľnými hrúbkami. Prievidza ich našťastie nevyužila. Z posledného zápasu v Šali som sklamaný. Lepším mužstvom sme boli iba do 40. min. Chyba v závere polčasu, po ktorej sme dostali gól, nás stála plný počet bodov. Hoci sme si aj v druhom polčase vytvorili niekoľko brejkových náznakov, dostávali sme sa iba po pokutové územie. Vo finálnej fáze nám chýba viac pokoja, presnosti a rozvahy.

Vysoký počet remíz

Lámem si nad tým hlavu už dlhší čas. Je zaujímavé, že počas roku 2009 prehrali Trenčania v lige iba dva zápasy. Napriek tomu tím na jar nepostúpil a po jeseni je až na 3. mieste. Úplne jednoducho by som to zhodnotil tak, že toto mužstvo sa naučilo neprehrávať, ale zatiaľ sa ešte nenaučilo vyhrávať. Každý remízový zápas mal svoju vlastnú históriu a bol niečím špecifický. Jedinou cestou za úspechmi je, naučiť mužstvo vyhrávať. Pri trojbodovom systéme sú nerozhodné výsledky pre mužstvo ašpirujúce na postup málo. Jednoducho s bodom z vonku nemôžme byť spokojní. Viackrát som sa stretol s náznakmi, že bod z vonku je fajn. Súhlasím, zisk z vonku môže byť fajn, môže mať dokonca cenu zlata, ale jedine pre mužstvo bojujúce o záchranu. Nie pre nás. Ak chceme hrať o absolútnu špicu tabuľky, aj zápasy vonku musíme zvládať víťazne. Musíme sa dostať do vedenia a potom ten náskok udržať. Počas jesene sa nám to viackrát nepodarilo. Možno občas chýbali aj skúsenosti.

Dve prehry v roku 2009

Prvý duel sme prehrali v Zlatých Moravciach. Z našej strany to bol smolný zápas. Po inkasovanom góle sme vyrovnali a mali sme viacero skvelých šancí. Hrali sme v pohode a boli sme nebezpeční. Nezlomil nás ani druhý gól domácich. Stále sme si vytvárali príležitosti, ale chýbalo trošku šťastia. Navyše si myslím, že niektoré kľúčové situácie posúdili rozhodcovia v náš neprospech. Mali sme na to, aby sme tam získali minimálne bod. Prehra v Prievidzi bola o niečom inom. Bol to špecifický zápas. Naše mladé mužstvo sa dostalo do útlmu. Stretnutiu predchádzala nečakaná domáca remíza s Rimavskou Sobotou. V týždni pred zápasom nám boli, po odstúpení Podbrezovej, odpočítané tri body. Aj tieto fakty prispeli k tomu, že mladé mužstvo sa pred duelom v Prievidzi ocitlo v miernom útlme. Niektoré herné činnosti sme síce zvládali, ale absolútne sme nedokázali reagovať na rýchle kontry súpera. Po tejto prehre sa náš tím zomkol a až do konca jesene neprehral.

Tabuľka po jeseni

Zatiaľ som sa k hlbšej analýze nedostal. Verím, že budem mať možnosť podrobnejšie diskutovať o tejto téme aj s bývalým trénerom Vladom Koníkom. Nerád by som analyzoval zápasy, v ktorých viedol mužstvo on. O niektorých veciach sme sa už spolu rozprávali. Napríklad o potrebe naučiť sa hrať doma do plnej obrany súpera. Nemôžme sa spoliehať iba na rýchle kontry, musíme sa naučiť hrať aj proti mužstvám s prehustenou defenzívou. Ďalej si myslím, že veľa práce nás čaká pri zdokonaľovaní cirkulácie lopty, ďalej držania lopty na súperovej polovici. V skratke by sa to dalo zhrnúť tak, že popracovať musíme predovšetkým na ofenzíve. Podľa mňa obranná činnosť bola nastavená dobre. Chlapcov musíme nabádať, aby hrali bez obáv aj na polovici súpera.

Ďalšie účinkovanie v AS

O tejto téme som zatiaľ nerozmýšľal. Pred mojím povýšením na post hlavného trénera sme sa s generálnym manažérom dohodli, že po jesennej časti túto tému otvoríme. Predpokladám, že v najbližších dňoch si spolu opäť sadneme a že sa o téme môjho zaradenia v hierarchii mužstva pozhovárame.

Autor: ms
Rozpis zápasov
4:0 Štadión Sihoť
NIKÉ LIGA, 27. kolo, 13.4.2024
AS Trenčín - FC ViOn Zlaté Moravce
17:30 Štadión Sihoť
NIKÉ LIGA, 28. kolo, 19.4.2024
AS Trenčín - FC Košice
Facebook

Prečítajte si tiež

archív novinek
ASTV 18.4.2024

Kupusovič | Musíme nadviazať na výkon z predošlého zápasu

Náš tím spod Čákovho hradu čaká koncom týždňa vstup do druhej polovice...

Fanúšikovia 18.4.2024

Fanúšikovia | Počas prestávky ligových zápasov prichádza Pepsi trefa

AS Trenčín prináša v spolupráci s partnerom pitného režimu klubu novú...

ASTV 16.4.2024

Gól mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších gólov za mesiac marec

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Gól mesiaca v ročníku...

ASTV 16.4.2024

Zákrok mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších zákrokov mesiaca marec

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Zákrok mesiaca. Pozrite si...

Tipsport SK  macron
 Fitshape  vanStyn  Mesto Trenčín
 Mercedes Benz  Heineken  Smoker  slovlak  mattoni  monolit  aarsleff  msport  laugaricio  proreco  magnus  TSS Group  ramirent  keraming  Jaaa