Aktuality - archiv 26.1.2010

Van Veen priniesol kúsok slávy Ajaxu

Technický riaditeľ AS hrával s Cruijffom, Van Bastenom i Rijkaardom.

Väčšinu hráčskej kariéry zasvätil Utrechtu. Obliekol však aj dres Ajaxu Amsterdam, s ktorým v získal  sezóne 1982/83 majstrovský titul a Holandský pohár. V 555 ligových zápasoch strelil 174 gólov. To je stručná vizitka Lea van Veena – nového technického riaditeľa AS Trenčín. „Mojou úlohou je preniesť do Trenčína holandské futbalové myslenie a filozofiu. V jednej veci totiž máme k sebe veľmi blízko. Rovnako ako Slovensko aj my sme malá krajina. Napriek tomu máme veľa úspechov,“ povedal na úvod šesťdesiattriročný odborník.

Charakteristickou črtou hry „Oranjes“ je ofenzívne myslenie. Práve to by chcel bývalý tréner viacerých holandských prvoligistov vštepiť aj do hry trenčianskych mužstiev na všetkých úrovniach. „Týmto smerom budem s trénermi komunikovať. Výsledky sú síce dôležité, no predvedená hra nesmie ísť bokom. Chceme bodovať, ale zároveň ľudí baviť. Prehry prídu, sú súčasťou hry. Otázkou však je, akým spôsobom prehráte,“ komentoval Leo van Veen.

Príchod skúseného odborníka do Trenčína sa neradil ľahko. Už pred dvoma rokmi patril do okruhu kandidátov na trénera prvého mužstva. „Nemohol som zrušiť svoje vtedajšie záväzky,“ povedal na margo rozhovorov s jedným z majiteľov klubu Tschenom La Lingom, s ktorým spoločne obliekal dres Ajaxu. „Pred nedávnom ma opäť začal presviedčať. Chcel aby som sa do Trenčína prišiel na niekoľko dní pozrieť. V októbri som tu bol po prvý raz. Videl som veľmi mladé a talentované mužstvo. Po návrate do Holandska ma začal opäť lámať. Moja druhá cesta bola už trojtýždňová. Po návrate sa ma opýtal, či by som tu nezostal dlhšie,“ dokončil svoju ságu príchodu pod Čákov hrad bývalý útočník.

Dvadsaťjeden rokov hral aktívne. Kariéru zakončil v Los Angeles po boku azda najlepšieho holandského futbalistu všetkých čias Johana Cruijffa. „Spoločne sme hrali aj za Ajax. Bol to najlepší hráč, aký stál po mojom boku. Bol rýchly a technicky vyspelý. V jednom tíme som bol aj so začínajúcimi Marcom van Bastenom alebo Frankom Rijkaardom,“ prezradil Van Veen, ktorý po skončení trénerskej kariéry pracoval ako skaut pre Ajax a Nijmegen. Práve tieto skúsenosti by mu mali pomôcť pri výbere hráčov a odhadovaní možností vlastných odchovancov.

Leo van Veen pôsobil v Ajaxe po boku Co Andriaanseho aj ako asistent trénera. Dres najslávnejšieho holandského klubu vtedy obliekali Galásek, Mido, Ibrahimovič alebo Chivu. „Napriek krásnym časom v Amsterdame najradšej spomínam na pôsobenie na lavičke Waalwijku. Vyhrali sme dvadsaťjeden zápasov v rade a postúpili do eredivisie,“ spomína nový člen vedenia AS. Rovnaký scenár by sa určite páčil aj fanúšikom AS.

Autor: mg
Rozpis zápasov
NIKÉ LIGA, 24. kolo, 16.3.2024
AS Trenčín - MFK Skalica
15:00 Banská Bystrica
NIKÉ LIGA, 25. kolo, 30.3.2024
MFK Dukla Banská Bystrica - AS Trenčín
Facebook

Prečítajte si tiež

archív novinek
ASTV 28.3.2024

Zákrok mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších zákrokov mesiaca február

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Zákrok mesiaca. Pozrite...

ASTV 22.3.2024

ASTV | Zostrih zo zápasu ligy U19 proti 1. FC TATRAN Prešov

ASTV vám prináša zostrih zo zápasu I. ligy U19 proti 1. FC TATRAN Prešov.

ASTV 21.3.2024

Gól mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších gólov za mesiac február

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Gól mesiaca v ročníku...

Fotogalérie 19.3.2024

Fotogaléria | Zápas Niké ligy proti MFK Skalica

Fotogaléria Petra Kapustu zo zápasu 2. kola nadstavby Niké ligy proti MFK Skalica (1:3).

Tipsport SK  macron
 Fitshape  vanStyn  Mesto Trenčín
 Mercedes Benz  Heineken  Smoker  slovlak  mattoni  monolit  aarsleff  msport  laugaricio  proreco  magnus  TSS Group  ramirent  keraming  Jaaa